Szkło gastronomiczne dla restauracji

Wybierając odpowiednie szkło gastronomiczne do naszej restauracji powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na jego jakość wykonania, wzornictwo oraz zastosowanie. Każda szklanka, kieliszek i pucharek ma swoje dokładnie określone przeznaczenie.

 Szkło gastronomiczne jest zazwyczaj wspaniałą ozdobą stołu i świadczy o prestiżu miejsca. Musi być zatem nie tylko dobrane do wystroju wnętrza, ale również do konkretnego podania. Wyróżniamy: kieliszki do grappy, sherry, martini, likieru, margarity, likieru, koniaku, koktajlu, szampana, wina oraz kieliszki do wódki.

Każdy z nich ma inny kształt i dostosowany do konkretnego sposobu smakowania. Kieliszki do wina powinny być na przykład cienkie, przezroczyste i poręczne. Ważne jest również aby zwrócić uwagę na sposób wykonania. To on przesądza o solidności wiązania czaszy, trzonka i nóżki. Jakość spożywania danego napoju, czy alkoholu zdecydowanie podnosi grubość ścianki kieliszka lub szklanki. Im cieńsze szkło gastronomiczne, tym lepiej trunek smakuje. Niestety trzeba się przy tym liczyć z jego delikatnością.