Szkło gastronomiczne

Szkło gastronomiczne Sztuka kulinarna to przede wszystkim dbałość o wspaniały smak i piękny zapach poszczególnych potraw. Ich staranne przyrządzenie według cennych i sprawdzonych przepisów wymaga wielu lat doświadczenia, odpowiednich kwalifikacji, wrodzonego talentu oraz przede wszystkim zamiłowania i pasji. Jednak samo ugotowanie to nie wszystko.

 Jeżeli prowadzimy działalność cateringową, z takim samym entuzjazmem powinniśmy podejść do samego podania posiłku. Zaprojektować należy całą kompozycję, łącznie z rodzajem sztućców, jak i porcelaną, dodatkami oraz oczywiście – szkłem kryształowym. Nic tak nie zdobi stołu jak odpowiednio dobrane kieliszki o wspaniałym wzornictwie. Od lat szkło zajmuje honorowe miejsce na stole. Decyduje ono przede wszystkim o stylistyce dania, a czasami nawet wskazuje na charakter całego przyjęcia.

Nie jest to żart. Szkło gastronomiczne w największym stopniu skupia naszą uwagę, dzięki swojej świetlistości i fantazyjnym kształtom. Współcześnie oferta kieliszków, szklanek, karafek i pucharków jest nieustannie poszerzana o nowe modele kolorystyczne. Nowoczesne wzornictwo pozwala uzyskać najwyższą jakość wykonania połączoną z jakością smakowania trunków. Przede wszystkim jednak szkło może zaakcentować subtelną ceramikę. Dzisiaj nie kładzie się nacisku na przepych. Marzenia o krainie miodem płynącej minęły.

Stawiamy współcześnie na piękne, ale stonowane podanie posiłku. Na talerzu musi być miejsce, ponieważ stanowi on ramę dla sztuki kulinarnej. Inaczej rzecz ma się w przypadku kieliszków. Nie są one tłem dla napoju lub trunku, a głównym bohaterem całej kompozycji. Nieważne co w nich podajemy, ważne jak wyglądają. Oczywiście odpowiednio dobrany do posiłku lub rodzaju przyjęcia alkohol jest bardzo ważny, ale przezroczyste kieliszki z białego szkła zdają dzisiaj egzamin jedynie podczas degustacji wina, kiedy to bukiet oceniany jest między innymi po kolorze. Na kolacji wino może być podane w czarnym kieliszku i nikt nie będzie miał o to pretensji. Nawet koneserzy docenią oryginalność podania. Bardzo modne są ostatnimi czasy kieliszki i szklanki w kolorze czerwonym. Nie da się ukryć, że kolor ten przeżywa obecnie swoje odrodzenie. Czerwone akcenty jeszcze nigdy nie były tak powszechnie wykorzystywane. Przekłada się to również na sztukę dekorowania stołu. Czerwone szkło pasuje zarówno do białej, jak i czarnej porcelany oraz dowolnych sztućców. Może być proste, gładkie, przezroczyste oraz pełne lub fantazyjne. Wybierając jednak mocny akcent w postaci czerwonych kieliszków lub szklanek, nie możemy przesadzić. Czerwony kolor sprawdza się, ale w umiarze. Pięknie prezentuje się również szkło gastronomiczne w kolorze zielonym zarówno jasnym, jak i ciemnym. Tak zwana butelkowa zieleń pasuje do prawie każdego wnętrza i porcelany. Jest dość mocnym akcentem, ale nie tak odważnym, jak szkło w kolorze czerwonym.

Zielone kieliszki wspaniale harmonizują z delikatnymi beżowymi akcentami, białą porcelaną oraz jasnym różem. Do niedawna bardzo popularnym połączeniem była oliwkowa zieleń ze śliwkowym fioletem lub tak zwanym bakłażanem. To, co króluje na naszych ścianach, pojawia się również na stole, ale trzeba pamiętać o tym, aby doborem kolorystyki nie przysłonić samych dań. Dlatego też najlepiej sprawdza się zawsze biała porcelana, do której dobierzemy szkło w każdym kolorze i formie. Fantazyjne kształty kieliszków to coś, co również wraca do łask. Pasują one przede wszystkim do minimalistycznej zastawy porcelanowej. Wspaniale komponują się z klasycznym prostym kształtem naczyń. Stanowią wówczas idealną przeciwwagę kompozycyjną. Jeżeli postanowilibyśmy postawić na stole bogato zdobione szkło gastronomiczne obok talerzy z finezyjnymi dekorami, uzyskalibyśmy efekt przepełnienia. W efekcie samo danie zostanie przesłonięte zastawą, a nie o to w sztuce dekoracji stołu. Piękne bogato zdobione szkło gastronomiczne jest zazwyczaj ręcznie obrabiane, co wymaga ogromnej precyzji oraz talentu. Dlatego też kieliszki ozdobne mają odpowiednio wyższe ceny niż te gładkie. Ozdoby na szkle mogą występować w postaci finezyjnych dekorów lub żłobień. Ciekawie uformowane kieliszki z licznymi rowkami i wgłębieniami to tak zwane szkło kryształowe. Najczęściej ozdabiana jest sama nóżka kieliszka ponieważ daje ona większe pole manewru. Czasza wykonana jest z cienkiej warstwy szkła i nie zawsze może zostać bogato ozdobiona.

Przy wyborze odpowiednich kieliszków i szklanek ważna jest precyzja wykonania oraz jakość. Wybierając niższej klasy szkło gastronomiczne, musimy liczyć się z tym, że przy częstym użyciu czasza może odczepić się od nóżki. Najnowsze techniki pozwalają bardzo mocno przytwierdzić podstawę, nóżkę i czaszę, dzięki czemu zwiększony zostaje komfort użycia. Trwałość jest bardzo ważna w branży gastronomicznej, ponieważ zastawy i szkło są niezwykle często wykorzystywane oraz myte i wyparzane. Wpływa to również na ich wygląd. Szybciej tracą one połysk. Aby do tego nie dopuścić, trzeba przede wszystkim postawić na jakość oraz wybrać odpowiednie detergenty, które nie zniszczą kieliszków. Na komfort użytkowania wpływa również grubość ścianki czaszy.

W przypadku kieliszków ma to ogromne znaczenie. Jeżeli organizujemy degustację wina, kieliszki muszą być przezroczyste i bardzo cienkie, aby każdy koneser mógł w łatwy sposób ocenić kolor trunku. Grubość szkła idzie w parze z jego solidnością, dlatego jeżeli decydujemy się na kieliszki z cienką czaszą, musimy zadbać o to, aby były one jednocześnie odpowiednio trwałe. Najlepsi producenci oferują dobrej klasy szkło gastronomiczne, które jest dość mocne i jednocześnie cienkie. Nie należy jednak wymagać od kieliszków tego, że nie będą się one tłukły. Szkło jest szkłem i zrzucone na podłogę prawie zawsze ulegnie zniszczeniu. Jakość wpływa jednak na stabilność szklanek i kieliszków dzięki odpowiedniemu wyważeniu oraz na trwałość wiązania podstawy, nóżki i czaszy. Powinny być one maksymalnie mocno ze sobą spojone, aby przy wielokrotne mycie, wyparzanie i suszenie nie zniszczyło ich.